sfsintec

85 000 WT-T-skruvar från SFS håller ihop världens högsta trähus

Leveranskapacitet och kvalitet var avgörande faktorer när Moelven Limtre AS och Ringsaker Takelementer AS valde infästningsmaterial för sammanfogning av bjälklagen i Mjöstornet. Valet föll på den välkända WT-T-skruven från SFS.

Mjöstornet som byggs i norska Brumunddal kommer bli världens högsta trähus. 80 meter, 18 våningar och en yta på cirka 15 000 kvadratmeter är några av de imponerande siffrorna i projektet som ska stå klart våren 2019. Färdigt kommer huset innehålla allt från lägenheter, hotell och kontor till restaurang och andra gemensamma utrymmen.

För samtliga inblandade så är det en stor och spännande affär. Fredrik Malmberg, varumärkes- och marknadschef på SFS menar att det är mer än så:

– Vi är givetvis väldigt stolta över att Moelven valde att samarbeta med oss för detta unika projekt. För att bygga lämpliga bostad- och kontorsmiljöer för kommande generationer måste vi uppfinna nya, innovativa byggnader som uppfyller dessa behov med minsta möjliga effekt på vår miljö. Det är fantastiskt att SFS också kan vara med och bidra till detta.

WT-T skruven säker på många sätt 
Över 85 000 WT-T 6,5 med längder på 160, 190 respektive 220 millimeter används i fastigheten för att foga samman bjälklagselementen som är uppbyggda av Kerto och limträ. Huvudkonstruktionen i Mjöstornet är baserad på limträ.

WT-T skruven uppfyller de omfattande krav som ETA (Europeiskt Tekniskt Godkännande) ställer och konstruktionen är optimerad för att hantera tryck-, drag- och tvärlaster. WT-T skruven kommer att bli en viktig säkerhetskomponent i Mjöstornets konstruktion.

Mjöstornet, byggs med omtanke

– Det är viktigt att vi inte bara bygger snabbt och effektivt utan också med värme, omtanke och respekt för de som ska bo där och de som ärver oss. Mjöstornet visar verkligen att det är möjligt, säger Fredrik Malmberg. Det vi lämnar efter oss till nästa generation får inte slarvas bort.

Företaget Moelven Limtre AS blir totalunderentreprenör för Mjöstornet. De ska leverera limträ, kerto- och massivträkonstruktioner till projektet. Ringsaker Takelementer AS är företaget som monterar träelementen för Moelven Limtre AS.

Källa: SFS Intec.

Relaterade artiklar

Närproducerat byggmaterial prioriteras högre i norr

Närproducerat byggmaterial prioriteras högre i norr

VD-skifte hos Derome Byggvaror & Träteknik

VD-skifte hos Derome Byggvaror & Träteknik

Fredells använder digital teknik mot fusk och bedrägeri i byggbranschen

Fredells använder digital teknik mot fusk och bedrägeri i byggbranschen

Colorama lanserar unik miljövänlig färgserie gjord på naturliga råvaror

Colorama lanserar unik miljövänlig färgserie gjord på naturliga råvaror