BSK Arkitekter och Arlandastad Holding sätter P för trista parkeringsmiljöer

Strax söder om infarten till Arlanda flygplats ligger P1; en toppmodern långtidsparkering med en både hållberhetscertifierad och iögonfallande byggnad – med perfekt läge vid E4an. Här får besökaren ett omhändertagande stopp på sin resa som numera börjar redan vid P1.

Målet för Arlandastad Holding och BSK Arkitekter var att skapa en attraktiv och hållbar långtidsparkering för 1600 bilar bredvid Arlanda flygplats, som ett led i utvecklandet av flygplatsstaden som växer.

En av huvudfrågorna var hur den förhållandevis lilla besöksbyggnaden skulle bli synlig mot den 37 000 m² stora parkeringen. Svaret blev att integrera byggnaden med stängslet mot motorvägen och göra den väl synlig även för biltrafikanter som passerar i 100 km/h. Från E4:an ser huset ut som toppen på en flygplansvinge och från parkeringsentrén fungerar huset som ett landmärke för besökaren.

– Utmaningen var att göra en teknisk plats mer personlig. Funktionen finns där – men i det här fallet har vi även fokuserat på att lyfta fram det visuella. Normalt sett tänker man inte att parkeringsplatser ska vara iögonfallande – och här tänkte vi precis tvärtom, säger Leo Qvarsebo, affärsavsvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

Resenärer som väljer att parkera på P1 möts av en toppmodern servicebyggnad som erbjuder bland annat Wi-Fi, flyginformation och incheckningsmöjligheter och sittplatser med tillgång till varu- och kaffeautomat, pentry samt toaletter med skötbord.

– Att skapa en långtidsparkering, massor av asfalt kombinerat med en minimal byggnad, och göra denna intressant är en utmaning! Jag tycker dock att BSK lyckats att med enkla medel, på parkeringen, skapa en liten byggnad som gör ett stort avtryck. Många förknippar redan idag det trekantiga taket och parkeringen P1 som angöringen till Airport City Stockholm, säger Dieter Sand, VD på Arlandastad Holding.

Parkeringen har certifierats i enlighet med det internationella hållbarhetsprogrammet CEEQUAL Excellent. Programmet bedömer och poängsätter hur väl ett anläggningsprojekt hanterar hållbarhetsfrågor – från projektets idéstadie till att anläggningen stod klar.

 

Källa: BSK A

Relaterade artiklar

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Bostadsministern: “Vi behöver bygga mer i trä”

Bostadsministern: “Vi behöver bygga mer i trä”

Skandinaviska Glassystem vinner upphandling om 152 milj NOK för fasaden till det nya Munch-museet i Oslo

Skandinaviska Glassystem vinner upphandling om 152 milj NOK för fasaden till det nya Munch-museet i Oslo

Poseidon bygger spektakulärt hus i Kviberg

Poseidon bygger spektakulärt hus i Kviberg