Hur ska Nordens högsta hus stabiliseras?

Visste du att Nordens högsta hus, Karlatornet, som byggs i Göteborg är nästan lika slankt som Burj Khalifa i Dubai? Då Karlatornet är både högt och slankt krävs det noga utformade konstruktioner och en stor dos erfarenhet för att bygga det.

För byggnader i Karlatornets storlek krävs noggranna analyser och kreativt tänkande för att på ett smart och effektivt sätt lösa konstruktionen. Utmaningen för dimensioneringen av tornet är förhållandet mellan höjd och bredd – ju smalare, desto klurigare.

”I ett tidigt läge, för att välja konstruktionsalternativ, arbetade vi med SOMs konstruktionsavdelning och VBK parallellt för att utreda alternativa vedertagna konstruktionsmetoder för skyskrapor. Efter att ha utrett flera olika alternativ landade vi till slut på ett så kallat utriggarsystem” säger Fredrik Lindh, Projektchef på Karlastaden Utveckling AB.

Designen med ett utriggarsystem innebär att styva balkar på ett par våningar förbinder betongkärnan med pelarna. Det gör att pelarna aktiveras och bidrar till att stabilisera mot vind, vilket är mycket effektivare än att bara använda kärnan som är normalt i lägre hus.

”När vi konstruerat Karlatornet har vi fått nytta av alla verktyg i verktygslådan” säger Erik Beets på VBK. ”Förutom ingenjörens mer konventionella verktyg har vi använt oss av bland annat detaljerad 3D-modellering, vindtunneltest, programmering och till och med GoPro-kameror. Det är en blandning av moderna metoder och erfarenheter vi samlat på oss under årtionden som gör konstruktionen möjligt”.

Husets design är optimerad för den specifika platsen och tusentals scenarion har studerats för att säkerställa ett riktigt stabilt hus även i hårda stormar. De boende i Karlatornet kommer alltså inte bara att bo i ett högt slankt torn med förstklassig komfort, utan även i ett mycket stabilt torn.

*Bilden visar Karlatornets analytiska modell som simulerar byggnadens beteende i olika lastfall. Den ger information som används i design och dimensionering av konstruktionen. På den högra delen av bilden syns (med uppförstorad böjning) hur byggnaden böjer ut för vindlast.

Källa: Karlastaden

Relaterade artiklar

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Bostadsministern: “Vi behöver bygga mer i trä”

Bostadsministern: “Vi behöver bygga mer i trä”

Skandinaviska Glassystem vinner upphandling om 152 milj NOK för fasaden till det nya Munch-museet i Oslo

Skandinaviska Glassystem vinner upphandling om 152 milj NOK för fasaden till det nya Munch-museet i Oslo

Poseidon bygger spektakulärt hus i Kviberg

Poseidon bygger spektakulärt hus i Kviberg