Hyresgästföreningen kritiserar förslag om vinstuttag ur ABK

Idag startar Hyresgästföreningen en namninsamling för att ABK ska få behålla sina pengar. Detta med anledning av att den politiska majoriteten i Kristianstad föreslagit att ta 30 miljoner kronor från det allmännyttiga bostadsbolagets vinster för att finansiera kommunala satsningar under 2017.

Under onsdagen drar Hyresgästföreningen igång en stor kampanj med namninsamling för att stoppa förslaget om vinstuttag ur ABK som offentliggjordes i måndags. Hyresgästföreningens menar att förslaget om vinstuttag är djupt orättvist mot hyresgästerna. Organisationen anser att kommunal verksamhet ska finansieras med skattemedel – inte med pengar från ett allmännyttigt bostadsbolag, som kommer från hyresgästernas hyresinbetalningar.

– Det här är ett sätt att låta hyresgästerna betala mer än andra, för skola, vård och omsorg. De får en dubbelbeskattning – först kommunalskatt, sedan detta. Villaägare och bostadsrättsinnehavare har skattelättnader i form av ränteavdrag och rot-avdrag, medan Hyresgästerna får noll kronor i statligt stöd för sitt boende, säger Petra Lundh, enhetschef på avdelningen för kommunikation, bostadspolitik och lokal utveckling på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

På plats i bostadsområdena

Under hela veckan och fram till onsdag den 28 september kommer representanter från Hyresgästföreningen finnas på plats i bostadsområdena i Kristianstad för att svara på frågor från allmänheten och för att samla in namnunderskrifter. Kampanjen kommer också att drivas digitalt.

– Vi har startat en kampanj med namninsamling både på vår webbplats och på vår Facebook-sida, vilket vi tror kommer att generera en hel del namnunderskrifter, säger Linnea Karlsson som är kommunikatör på Hyresgästföreningen norra Skåne.

Stanna i bolaget

I sin kritik menar Hyresgästförening också att pengarna borde få stanna i bolaget så att de kan återinvesteras i renovering, underhåll och nybyggnation och på så sätt vara till gagn för hyresgästerna.

– Ett allmännyttigt bostadsbolag med mycket muskler är ett bra verktyg för politiker när det gäller att påverka bostadsmarknaden. Att plocka 30 miljoner kronor ut ur bolaget skulle försvåra för ABK när det gäller att vara med och hantera bostadsbristen och bidra till kommunens utveckling, säger Petra Lundh.

Namnlistorna kommer att överlämnas till Kommunstyrelsen då de sammanträder den 28 september.

– Vi hoppas att det här kommer göra att pengarna får stanna ABK, säger Leif Larsson som är, vice ordförande i Hyresgästföreningen Kristianstad/Bromölla/Hörby.

 

Källa: Hyresgästföreningen

Relaterade artiklar

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Skanska bygger Orklas nya huvudkontor i Oslo, Norge, för cirka 520 miljoner kronor

Skanska bygger Orklas nya huvudkontor i Oslo, Norge, för cirka 520 miljoner kronor

ABK bygger 48 nya bostäder på Österäng

ABK bygger 48 nya bostäder på Österäng

Avtal tecknat för ny byggetapp vid Danderyds sjukhus

Avtal tecknat för ny byggetapp vid Danderyds sjukhus