Konst och barn i fokus när ByggVesta bygger vidare i Rosendal

Den 5 februari tas första spadtaget för ByggVestas andra bostadsprojekt i Rosendal. Projektet som omfattar 98 hyreslägenheter får en distinkt form med starkt fokus på konst och utemiljöer för lek och skapande. Vid spadtaget utlyses en konstnärstävling för den drygt 200 kvadratmeter stora muralmålningen på husets gavlar.

2016 vann ByggVesta tillsammans med Utopia Arkitekter markanvisningen för bostadshuset som nu börjar byggas med sikte på inflyttning i slutet av 2019.

De nya husen får rundade gavelformer, varierade höjder, gröna plåttak och putsade fasader. Gården ger plats för umgängesytor med bland annat grönskande odlingsplatser, en koja, lekskärmar för barnens skapande och plats för hängmattor. I samband med första spadtaget utlyses även en tävling för den planerade stora muralmålningen mot korsningen Kansliskrivargatan och Amanuensgatan.

– Vi är stolta över att återigen få lägga en pusselbit i byggandet av en härlig stad i Rosendal. Projektet är ett fint exempel på hur vi adderar bra, prisvärda bostäder i Uppsalas finaste stadsdel utanför stadskärnan, säger Marcus Svensson, VD på ByggVesta Development.

Lägenheterna fördelas främst på tvåor och treor, men även ettor och fyror. Husen får bottenvåningar med cykelrum, återvinningsrum och verksamhetslokaler mot omgivande gator. Projektet ingår i den andra etappen av utvecklingen av Rosendalsfältet, som också inkluderar en förskola med sex avdelningar.

– Det här blir ett personligt hus inifrån och ut när det gäller arkitekturen med personliga former, vackra färger och materialval. Nu blir det spännande att se vad muralmålningen kan tillföra ytterligare till vårt arbete, säger Mattias Litström, ansvarig arkitekt på Utopia Arkitekter.

Spadtaget äger rum på ByggVestas entreprenadområde kl 11 den 5 februari och firas med tal, mat och musik under närvaro av bland annat byggnadsnämndens ordförande, Erik Pelling, ByggVestas VD, Marcus Svensson och ansvarig arkitekt, Mattias Litström.

– Det känns bra att komma igång med byggandet av fler välbehövliga hyresrätter och ytterligare en förskola i Rosendal. Uppsalas familjer växer och det är viktigt att vi skapar attraktiva boendemiljöer för dem, säger Erik Pelling, kommunalråd på Uppsala kommun.

Huset kommer att ägas av Grön Bostad. Grön Bostad ägs till hälften var av ByggVesta och AFA Försäkringar.

 

Källa: ByggVesta

Relaterade artiklar

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Dreem vinner arkitekttävling för Klövern och Stockholm stad

Skanska bygger Orklas nya huvudkontor i Oslo, Norge, för cirka 520 miljoner kronor

Skanska bygger Orklas nya huvudkontor i Oslo, Norge, för cirka 520 miljoner kronor

ABK bygger 48 nya bostäder på Österäng

ABK bygger 48 nya bostäder på Österäng

Avtal tecknat för ny byggetapp vid Danderyds sjukhus

Avtal tecknat för ny byggetapp vid Danderyds sjukhus