Sh bygger framtidens skola i Östhammar

En inbjudande och inspirerande miljö som såväl elever som pedagoger vill vistas i; det är ledorden när nya Frösåkersskolan I Östhammar tar form.

I Östhammars tätort kommer från och med hösten 2020 all skolgång för 600 elever i årskurs 4 till 9 att ske i den nya skola som ska ersätta Frösåkersskolan. Det handlar om både arkitektoniskt och pedagogiskt nytänkande med flexibilitet för framtiden. Den nya skolan blir såväl korridors- som klassrumslös i den traditionella bemärkelsen. Fokus ligger istället på lokaler som i olika grad stödjer olika typer av aktiviteter för lärande och utveckling.

De klassiska skolkorridorerna och klassrummen så som de ser ut idag ersätts av så kallade visten för 100 elever med syfte att skapa en transparent och trygg miljö som stödjer såväl samarbete som individuellt arbete i större utsträckning. I vistena kommer eleverna att kunna organisera sig såväl årskurs- som ämnesvis. Detta innebär bland annat att varje elev får tillgång till fler pedagoger, vilket ökar både möjligheterna till lärande som likvärdigheten i skolan.

– En god pedagogik betyder exempelvis att man under ett och samma pass arbetar omväxlande, individuellt, i par samt i grupper och vistena kommer att medge detta, förklarar Håkan Blom, sedan fyra år tillbaka rektor på Frösåkersskolan.

Åsa Machado, arkitekt på ORIGO arkitekter, har varit med och ritat den nya skolan.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med och ta det här stora steget inom skolutveckling tillsammans med Östhammars kommun och Sh bygg. Östhammar är en liten kommun men de satsar verkligen på sina elever och pedagoger. Det är så roligt att delta i satsningen och vi gör vårt bästa för att den moderna pedagogiken ska få optimalt stöd i inspirerande lärmiljöer.

Projektet utförs i partnering där Sh bygg är entreprenör och Östhammars kommun beställaren.
– Det är både roligt och spännande att bygga den nya skolan. Den liknar inte den traditionella skolan som jag och många andra gick i. Det här blir en modern skola för en modern pedagogik och sättet vi bygger den på är en del i pedagogiken. Byggnaden ska förstärka pedagogernas och elevernas arbete i skolan, säger Erik Backman, affärsområdeschef på Sh bygg.

Källa: SH Bygg

Relaterade artiklar

NCC byggstartar skolor i växande Nacka

NCC byggstartar skolor i växande Nacka

Arcona bygger ny passivhusskola i Knivsta

Arcona bygger ny passivhusskola i Knivsta

NCC bygger ny skola i Flen

NCC bygger ny skola i Flen

OKQ8 bygger toppmodern servicestation i Nykvarn

OKQ8 bygger toppmodern servicestation i Nykvarn