Så lyckas ni med trapphusrenoveringen

Med ett fräscht och fint trapphus känner sig både boende och besökare välkomna i fastigheten. Här tipsar vi om hur ni som BRF lyckas med trapphusrenoveringen.

Ett fräscht och fint trapphus känns tryggt och välkomnande, samtidigt som det faktiskt motverkar skadegörelse och håller obehöriga borta. Det är därför som fastighetsägare är snabba med att tvätta bort eller måla över klotter. Låter man klottret stå kvar lockar det nämligen till sig andra klottrare som fortsätter skadegörelsen. Därför har man mycket att vinna genom att se till att trapphuset är både snyggt och rent.

Funderar man på att renovera trapphus går det inte bara att anlita en vanlig målare och sätta ny färg på väggarna, eftersom man då riskerar att faktiskt försämra trapphuset. I stället ska man ta hjälp av en firma som är specialiserad på just trapphusrenovering och som erbjuder totalentreprenad. Då får man en renovering som är helt anpassad efter trapphuset och fastighetens arkitektur.

Vad ingår i en trapphusrenovering?

Ungefär vart tionde till femtonde år brukar det vara lagom att renovera trapphuset, men ibland kan man behöva göra det tidigare än så. Exakt vad som ingår i en trapphusrenovering kan variera och beror på material och behov. Men generellt ingår alla ytor som golv, väggar och tak i renoveringen. Även el, hiss, porttelefon, fönster, port och lägenhetsdörrar kan ingå, samt annan inredning som exempelvis postfack, ramp och lamparmaturer.

Vissa äldre trapphus är fint utsmyckade med dekor och har inte sällan även vackra väggmålningar eller annan mönstermålning. Dessa är värda att behålla och kräver att man anlitar en firma som, förutom renovering, även är kunnig i byggnadsvård. Tar man hjälp av ett företag som är specialiserade på trapphusrenoveringar brukar detta inte vara något problem. De är ofta vana vid olika typer av trapphus.

Planering är a och o vid en trapphusrenovering

För att en trapphusrenovering ska bli riktigt lyckad måste man vara noga med planeringen. Det kan vara bra att fundera över om det är något med det nuvarande trapphuset som inte fungerar. Kanske behövs det bättre belysning eller en sittplats nere i entrén för boenden som väntar på färdtjänst eller taxi? Kanske finns det också gamla telefonledningar i trappuppgången som inte längre används och som man kan ta bort?

Det kan vara svårt att exakt veta vad som ska göras men tar man hjälp av en firma som är experter på trapphusrenovering hjälper de till med planeringen. En seriös firma kommer alltid ut på ett kostnadsfritt besök i samband med att man ber om ett kostnadsförslag, utan att man förbinder sig till någonting. Då går man tillsammans igenom vad som bör göras i trapphuset och man får därefter en offert som man får ta ställning till i lugn och ro.

Så kan en trapphusrenovering höja värdet på fastigheten

Att renovera trapphus kan innebära att fastighetens värde ökar. Framförallt om man återställer ett trapphus som tidigare har renoverats fel. Under sjuttiotalet var det nämligen inte ovanligt att man plockade bort väggdekor och målade över väggmålningar med plastfärg. Att renovera ett trapphus kan kosta en hel del men att återställa det till originalskick ökar fastighetsvärdet. En trapphusrenovering kan också göra att föreningens energikostnader sänks, exempelvis om man åtgärdar dåliga fönster och dörrar.

Hur mycket en trapphusrenovering kostar beror på hur omfattande den är. Priset kan också skilja något mellan olika företag. Därför ska man alltid ta in offerter från några olika företag, som är specialiserade på trapphusrenovering, och jämföra. Det är viktigt att man tittar på erfarenhet och väljer en firma med bra referenser. Kanske har grannfastigheten nyligen renoverat sitt trapphus med lyckat resultat och kan rekommendera en pålitlig och skicklig firma?